بوتاکس و پس از آن تزریق ژل و فیلر قطعا از محبوب ترین روش های زیبایی در جهان هستند. به این ترتیب، تزریق منظم بوتاکس، ژل و فیلر بخشی از روال معمول حفظ زیبایی بسیاری از افراد است. تزریق ژل و بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی از حساسیت های زیادی برخوردار بوده که لازم به تحقیق و مشورت است و دکتر وینیک نیز در این مقاله به سراغ این موضوع رفته و به صورت اختصاصی به تمامی سوالات شما پاسخ می دهد.
کسانی که به طور معمول بوتاکس و یا هر چند ماه یکبار ژل تزریق می کنند ممکن است ندانند که آیا پس از فهمیدن باردار بودن خود، از درمان خودداری کنند یا نه؟ آیا بوتاکس و تزریق ژل و فیلر در دوران بارداری بی خطر است؟ برای پاسخ به این سوال ادامه مطلب را مطالعه کنید.
مکانیزم عملکرد بوتاکس و ژل
در ابتدا بهتر است برای درک بهتر این موضوع به عملکرد بوتاکس در بدن بپردازیم. بوتاکس نوعی سم است که از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولید میشود. این سم با قابلیت مسدود کردن سیگنالهای عصبی مانع از رسیدن پیام عصبی به اندام مورد نظر میشود. بنابراین با این خاصیت از بروز چین و چروک روی پوست جلوگیری میکند.
عموما از این ماده برای نقاط مختلف صورت که در معرض چین و چروک هستند استفاده میشود. برای مثال میتوان این ماده را به پیشانی، اطراف چشم و خط خنده تزریق کرد. این نواحی دارای بیشترین میزان چین خوردگی پوست هستند که در شادابی و جوان رسیدن چهره تاثیر گذارند.
اما داستان تزریق ژل به طور کل متفاوت است. ژلها در واقع نوعی هیالورونیک اسید هستند که به عنوان پرکنندههای پوستی شناخته میشوند. این ماده که بدن به خودی خود از آن سرشار است در دوران میانسالی کمتر تولید میشود. از این رو تاثیر کمبود آن روی پوست نمایان میشود. ژلها که حاوی این ماده هستند در واقع به عنوان جانشین هیالورونیک اسید در بدن ایفای نقش میکنند. در ادامه به تاثیر هر یک از این دو ماده در دوران بارداری میپردازیم.
توصیه پزشکان برای تزریق ژل و بوتاکس در دوران بارداری
پزشکان توصیه می کنند از هرگونه درمان غیرضروری پزشکی در دوران بارداری خودداری کنید زیرا غیرمسئولانه است. مداخلات جراحی زیبایی یا درمان های زیبایی خطرات غیرقابل محاسبه ای را برای جنین و مادر به همراه دارد که اثرات آن غیرقابل پیش بینی است. این همچنین شامل درمان های ظاهراً بی ضرری مانند تزریق اسید هیالورونیک به چین و چروک می شود (مانند تزریق ژل به پیشانی، تزریق ژل به لب، زیر چشم، باسن، سینه، تزریق ژل به بینی، تزریق ژل به چانه، اطراف چشم، زانو، پشت پلک، پشت دست ها، زاویه سازی فک، تزریق ژل به گونه).
خطرات بوتاکس و ژل برای جنین
در ابتدا باید بیان کنیم که استفاده از بوتاکس و ژل یک تفاوت بنیادین با یکدیگر دارند. به عبارت دیگر بوتاکس از مواد مضری ساخته شده است که با ایجاد بیحسی در عضلات مانع از حرکت آنها میشود.
این در حالی است که ژلها به عنوان پرکنندههای پوست نواقص پوستی را به خوبی پوشش میدهند. از این جهت ممکن است بانوان باردار به دلیل کم عارضه بودن تزریق ژل آن را جایگزین تزریق بوتاکس کنند. اما باید بدانید که هر دو این روشها میتواند برای جنین خطر آفرین باشد.
به طور کلی هر دو ماده میتواند در بدن عارضههایی را به همراه داشته باشد. برای مثال پخش شدن ماده بوتاکس در دیگر نقاط میتواند خطر آفرین باشد از طرفی حساسیت و آلرژی که ژل ها میتوانند در بدن ایجاد کنند نیز تهدیدکننده سلامت انسان است.
با این حال تاکنون گزارشی از ایجاد خطر در استفاده از تزریق ژل در دوران بارداری به دست نیامده. تزریق ژل به گونهای است که این ماده پر کننده پوستی وارد جریان خون نشده و در بسیاری از مواقع جذب بافت بدن میشود. اما در مورد بوتاکس این چنین نیست.
عوارض تزریق بوتاکس در دوران بارداری
-
انتشار مواد به دیگر نقاط بدن
بوتاکس به دلیل مواد تشکیلدهنده آن که از نوعی سم تولید شده باکتری است در صورت انتشار به نواحی مختلف میتواند خطراتی را برای جنین ایجاد کند.
-
تغییرات هورمونی
همانطور که اشاره شد مادران باردار در دوران بارداری با تغییرات هورمونی مواجه میشوند که باعث افزایش سرعت گردش خون در آنها میشود. از طرفی تزریق این سم در بدن موجب افزایش حجم خون و افزایش ترشحات هورمونهای بارداری میشود که میتواند در مواقعی خطر آفرین باشد.بنابراین دوباره به خطرات بوتاکس و ژل برای جنین اشاره میکنیم:
-
تولد نوزاد کم وزن
تحقیقات بر روی حیوانات نشان داده است که تزریق این سم در آنها به تولد نوزادان کم وزن منجر شده است. البته که نمیتوان این نتیجه را به انسانها نیز تعمیم داد. اما به هر حال باید جانب احتیاط را رعایت کرد. بنابراین منطقی است که بانوان در دوران بارداری از انجام این امور زیبایی پرهیز کنند.
نکته مهم | بانوانی که از بوتاکس و ژل استفاده کردهاند و پس از تزریق متوجه شدهاند که باردار هستند جای نگرانی برای آنها نیست، چرا که تاکنون شواهدی از بروز خطر در این حالت دیده نشده است، اما باید در این دوران از تمدید تزریق اجتناب کنند.
عوارض تزریق ژل در دوران بارداری
-
محل تزریق
عموما تزریق موادی در دوران بارداری خطر آفرین است که وارد جریان خون مادر شوند. چرا که جنین از طریق جریان خونی از مادر تغذیه میکند. بنابراین مواد شیمیایی که با جریان خون در تماس نیستند بر جنین بیضرر هستند. پرکنندههای پوستی (ژل و فیلر) به دلیل اینکه به صورت موضعی تزریق میشوند و یا در زیر لایه پوستی قرار میگیرند وارد جریان خون نمیشوند از این رو بیخطر هستند.
-
مواد شیمیایی پایدار
دلیل بعدی ایمن بودن این پرکنندهها است، چرا که تمایلی به جا به جایی و تغییر مکان ندارند بنابراین در جای خون متصل میشوند. علاوه بر این این مواد از ترکیبات پایداری ساخته شدهاند که ورود آنها به جریان خون را کاهش میدهند.
-
مقدار تزریق
کم بودن حجم پر کننده ها دلیل دیگری است که میزان تاثیر آن بر جنین کاهش میدهد.
با این حال استفاده از پرکنندهها نیز در دوران بارداری توصیه نمیشود. به خاطر داشته باشید در این دوران لازم است از هرگونه خطر احتمالی جلوگیری کنید. بنابراین تلاش کنید کمترین آسیب متوجه نوزادتان باشد. در ادامه به چندین سوال متداول پیرامون این موضوع میپردازیم:
شایع ترین عوارض بوتاکس در بارداری
در این قسمت می خواهیم به بیان برخی از عوارض شایع بوتاکس در دوران بارداری بپردازیم.
▪ پراکنده شدن سم بوتولینوم در بدن شخص باردار
هیچ گونه مدرک و شواهدی دلیل بر مضر یا بی ضرری این سم و عدم پخش ان در تمام بدن وجود ندارد از این رو برای جلوگیری از خطرات احتمالی نیز لازم است شخص باردار این کارا به بعد از زایمان موکول کند.
-
افزایش هورمون های بارداری
از عوارض استفاده از سم بوتولینوم در بارداری می توان به مواردی مانند افزایش حجم خون و افزایش هورمون های بارداری اشاره کرد.
-
تولد کودک با وزن کم
بر اساس آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات ، نشان داده شده است که تزریق سم بوتولینوم به حیوانات باردار سبب متولد شدن کودکانی با وزن کم و در برخی موارد باعث مردن جنین شده است . ولی نمی توان به طور قطع این نتایج را به انسان و جنین او نسبت داد ولی بر اساس این شواهد بهتر است که زنان باردار از انجام بوتاکس در هنگام بارداری پرهیز کنند.
-
زیبایی طبعی در دوران بارداری
برخی زنان در دوران بارداری، انجام عمل بوتاکس را برای زیبایی صورت خود احساس نمی کنند ، زیرا در هنگام بارداری خطوطی بر روی صورت آن ها وجود دارد پر می شود و همچنین صورت مادران باردار درخشندگی خاصی دارد. بنابر این نیازی نیست که مادران در هنگام بارداری به تزریق بوتاکس برای زیبایی صورت خود روی آورند و احتمال ایجاد خطر را برای جنین خود به وجود آورند.
سوالات متداول
۱. آیا تزریق بوتاکس در بارداری مجاز است؟
تزریق بوتاکس در بارداری به عنوان یک روش زیبایی مجاز نیست. این روش به دلیل عدم اطلاعات کافی در مورد اثرات آن بر روی جنین و همچنین خطر احتمالی برای سلامتی مادر و نوزاد، توصیه نمیشود.
۲. آیا تزریق بوتاکس در بارداری باعث ایجاد تأثیرات منفی بر روی جنین میشود؟
تأثیرات تزریق بوتاکس در بارداری بر روی جنین هنوز به طور کامل مشخص نشدهاند. با این حال، برخی مطالعات نشان دادهاند که استفاده از بوتاکس در دوران بارداری ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به بروز علائم ناخواسته در نوزاد شود.
۳. آیا تزریق بوتاکس در بارداری باعث افزایش خطر سقط میشود؟
تزریق بوتاکس در بارداری ممکن است باعث افزایش خطر سقط شود. به علاوه، این روش ممکن است باعث ایجاد تأثیرات منفی بر روی سلامتی مادر و نوزاد شود.
۴. آیا تزریق بوتاکس در دوران شیردهی مجاز است؟
تزریق بوتاکس در دوران شیردهی نیز به عنوان یک روش زیبایی مجاز نیست. این روش ممکن است باعث انتقال مادههای شیمیایی به نوزاد شود و در نتیجه خطرات جدی برای سلامتی و رشد نوزاد وجود داشته باشد.
۵. آیا تزریق بوتاکس در دوران بارداری باعث افزایش خطر سقط میشود؟
تزریق بوتاکس در دوران بارداری نیز ممکن است باعث افزایش خطر سقط شود. به علاوه، این روش ممکن است باعث ایجاد تأثیرات منفی بر روی سلامتی مادر و نوزاد شود. بهتر است قبل از هرگونه تصمیمگیری در مورد تزریق بوتاکس، با پزشک خود مشورت کنید.
6. چه درمان های زیبایی در دوران بارداری ممنوع است؟
تعدادی از درمانهای زیبایی وجود دارد که در طول بارداری توصیه نمیشوند، زیرا می توانند بر رشد جنین و همچنین سلامت مادر تأثیر بگذارند. به طور کلی، این درمان ها آنهایی هستند که از فناوری لیزر، مزوتراپی و فرکانس رادیویی استفاده می کنند. همین دسته شامل درمان هایی برای کاهش رسوبات چربی موضعی یا سلولیت مانند حفره، خلاء دوقطبی، فرکانس رادیویی چند قطبی است که برای زنان باردار بی خطر نیستند.
7. تاثیر بوتاکس بر تخمک گذاری چگونه است؟
متأسفانه هنوز اتهامات علمی زیادی در زمینه تأثیر بوتاکس بر روی باروری وجود دارد. متخصصان هنوز مطمئن نیستند که سم بوتولینوم میتواند بر روی فرآیند تخمکگذاری تأثیر بگذارد. اما این نکته را فراموش نکنید که در جریان تخمکگذاری، تغییرات هورمونی زیادی در بدن رخ میدهد و متخصصان معتقد هستند که بوتاکس میتواند شدت این تغییرات را تحت تأثیر قرار دهد.
به همین دلیل توصیه میکنیم اگر قصد بارداری دارید حداقل به مدت ۴ ماه قبل از باروری، بوتاکس تزریق نکنید تا آسیبی به تخمکها وارد نشده و دچار ناباروری نگردید.
8. رابطه بوتاکس و نازایی حقیقت دارد؟
یکی از سؤالاتی که اغلب خانمها مطرح میکنند این است که آیا بوتاکس میتواند منجر به نازایی و ناباروری شود؟ تحقیقات علمی که تا به امروز انجام شده است به هیچ عنوان گزارشی در زمینه بوتاکس و نازایی ارائه نکردهاند و اکثر متخصصان معتقد هستند که بوتاکس نمیتواند قدرت باروری خانمها را تحت تأثیر قرار دهد.
البته همان گونه که گفتیم شاید بوتاکس بتواند روند تخمکگذاری را متأثر کند و به همین دلیل است که توصیه کردیم ۴ ماه قبل از بارداری از تزریق بوتاکس خودداری کنید تا هم در مرحله آزادسازی تخمک، اختلالی ایجاد نشود و هم سم از بدن دفع شده و به جنین آسیب وارد نشود. ولی به طور کلی نمیتوان این موضوع را تأیید کرد که بوتاکس قدرت باروری تخمکها را از بین برده و در نتیجه موجب نازایی خانمها میشود.
9. تاثیر بوتاکس بر اسپرم چگونه است؟
از آنجایی که آقایان نیز متقاضیان بوتاکس هستند یک سؤال پر تکرار در بین آقایان این است که آیا بوتاکس میتواند بر روی اسپرم تأثیر گذاشته و حتی منجر به ناباروری آقایان گردد؟ طبق تحقیقات علمی که تا به امروز انجام شده است به هیچ عنوان بوتاکس بر روی اسپرم تأثیری نمیگذارد.
اما این احتمال وجود دارد که در فرآیند تولید اسپرم دچار اختلالاتی گردد چون ممکن است بوتاکس بتواند تغییرات هورمونی در بدن ایجاد کند. اگر شما متاهل هستید و میخواهید بچهدار شوید، شما نیز بهتر است مدت ۴ ماه قبل از رابطه با همسر از تزریق بوتاکس خودداری کنید.
10. تاثیر بوتاکس بر پریود چونه است؟
هیچ محدودیتی برای تزریق بوتاکس در زمان پریود وجود ندارد. البته با توجه به تغییرات هورمونی شدید در دوران پریود، بدن خانمها حساستر میگردد. بنابراین ممکن است در زمان تزریق بوتاکس در زمان پریود، درد بیشتری را احساس کرده و حتی عوارضی مانند ورم، التهاب و کبودی نیز تشدید شوند.
این نکته را متذکر میشویم که واکنش بدن افراد نسبت به یک ماده خارجی میتواند متفاوت باشد و بنابراین نمیتوانیم به صورت قطعی و صددرصد بگوییم که بوتاکس تغییرات هورمونی در جریان پریود را تحت تأثیر قرار میدهد. پیشنهاد ما این است که اجازه دهید دوره پریود سپری شود. در این صورت حداقل از عوارضی همانند درد و ورم نیز در امان خواهید بود. اما اگر اصرار دارید که در دوران پریود تزریق بوتاکس شما انجام شود، دقت کنید اگر شدت عوارض در حال افزایش بود این موضوع را با متخصص سر میان بگذارید.
11. چه جایگزین برای بوتاکس در بارداری پیشنهاد می کنید؟
خوشبختانه روشهای زیادی برای درمان چین و چروک و افتادگی پوست وجود دارد که در کنار بوتاکس باید تزریق ژل، تزریق فیلر و تزریق چربی اشاره کنیم. همانطور که متوجه شدید، بوتاکس یک ماده سمی است که میتواند عوارضی را برای جنین به همراه داشته باشد. اگر به دنبال جایگزین بوتاکس در بارداری هستید، برای این منظور میتوانید به سراغ تزریق چربی بروید و یا از ژل و فیلر استفاده کنید.
اما به هر حال این موضوع را در نظر داشته باشید که برای انجام هر نوع اقدام زیبایی، تزریق ماده بیحسی الزامی است. این ماده میتواند بر روی سلامت جنین تأثیر بگذارد. بهترین کار این است که انجام این قبیل اقدامات زیبایی را در دوران بارداری کنار بگذارید و زمانی که دوران حاملگی سپری شد، با انتخاب یک متخصص حرفهای برای زیباسازی پوست و چهره خود اقدام نمایید.
12. آیا افرادی که قبل از بارداری اقدام به تزریق ژل و بوتاکس کردهاند نیز با این خطرات مواجه خواهند شد؟
اکثر بانوان برای این که خطری برای جنین آنها به وجود نیاید قبل از بارداری تزریق بوتاکس را انجام میدهند؛ اما نکتهای که وجود دارد این است که اثر بوتاکس تا چندین ماه در بدن شما باقی خواهد ماند و میتواند بر جنین شما خصوصا در سه ماه اول بارداری خطرات و عوارضی را ایجاد کند. احتمال بسیار رخ دادن این مشکل بسیار کم بوده و تا به امروز هیچ موردی یافت نشده است.
اگر تزریق بوتاکس را قبل از بارداری انجام دادهاید بهتر است دیگر خودتان را نگران نکنید و تنها در نظر بگیرید که از تمدید دوباره بوتاکس تا پس از بارداری و شیردهی پرهیز کرده تا هیچ گونه مشکلی برای شما و جنینتان به وجود نیاید.
13. آیا دریافت فیلر صورت در دوران بارداری بی خطر است؟
عوارض جانبی هیچ یک از داروهای تزریقی مانند تزریق ژل ، تزریق بوتاکس و تزریق چربی برای دوران بارداری آزمایش نشده است. بنابراین از نظر فنی هیچ راهی برای دانستن اینکه آیا استفاده از آنها در این دوره ایمن است یا خیر وجود ندارد.
14. تزریق فیلر چه مدت زمان قبل از اقدام به بارداری باید انجام گیرد؟
اگرچه تزریق فیلر در بارداری مورد تایید FDA نیست، پس از تزریق فیلر منعی برای بارداری وجود ندارد و تزریق فیلر قبل از اقدام به بارداری سلامت جنین را به خطر نمیاندازد. در واقع 5 دقیقه بعد از تزریق ژل دیگر هیچ خطری برای جنین وجود ندارد. بنابراین اگر مدت کوتاهی پس از تزریق این فیلرها باردار شدید، کوچکترین موردی برای نگرانی وجود ندارد.